موقعيت استراتژيکى سنگاپور در تنگه مالاکا باعث گرديده تا اين کشور به يکى از مهمترين مراکز کشتيرانى در آسيا تبديل شود. بندر سنگاپور که از لحاظ تناژ حمل و نقل دريايى مقام اول جهان را دارد يکى از عوامل کليدى شکوفايى و سلامت اقتصادى سنگاپور مى‌باشد. اين کشور علاوه بر پيشرفت در زمينه بيوتکنولوژى‌هاى جديد و تصفيه نفت‌خام نزديک به نيمى از ديسک‌گردان‌هاى کامپيوترى جهان را نيز توليد مى‌کند.


دولت سنگاپور با اذعان به اينکه رشد اقتصادى آينده اين کشور به غلبه بر محدوديت منابع و بازار داخلى بستگى دارد با شدت تمام شرکت‌هايش را به گسترش فعاليت در سطح منطقه و سرمايه‌گذارى در ديگر نقاط جهان تشويق کرده‌است.


گو چو تونگ نخست‌وزير سنگاپور کشورهاى‌ چين، هند، ميانمار و آسه‌آن را بعنوان کشورهاى داراى اولويت در طرح منطقه‌گرايى خود مطرح کرده‌است.


سنگاپور بدليل روابط اقتصادى با آسيا بويژه اندونزى نتوانست از آثار سوء بحران اقتصادى منطقه در امان بماند. مشکلات اقتصادى اين کشور همواره پيامدهاى اجتماعى داشته است . (به گزارش منابع دولتى نرخ بيکارى فصلى در سه ماه دوم ۱۹۹۸ به ۲/۳ درصد افزايش پيدا کرد که از ۱۹۹۰ به اين سو بالاترين نرخ بيکارى است. با اينکه اين رقم در مقايسه با استاندارد بين‌المللى رقم بالايى محسوب نمى‌شود، اما براى اين کشور که به نرخ بيکارى بالاى ۱۲ درصد آشنايى ندارد رقم بالايى محسوب مى‌شود).

نفت

سنگاپور با ظرفيت تصفيه روزانه ۲۵/۱ ميليون بشکه در روز يکى از بزرگترين مراکز تصفيه نفت‌خام در جهان مى‌باشد. طبق آمار مرکز اطلاعات آمار سنگاپور صنعت پالايش نفت در اين کشور ۵/۵ درصد از ارزش بخش توليد و ۳/۱ درصد از کل GDP در سال ۱۹۹۶ را به خود اختصاص داد.


بحران اقتصادى آسيا بر صنعت پالايش سنگاپور تأثير منفى گذاشت و شرکت‌هاى پالايش نفت اين کشور بدليل کاهش تقاضاى محصولات نفتى در منطقه منافع قابل ملاحظه‌اى را از دست دادند. همچنين توسعه فعاليت‌هاى پالايشى در برخى از بازارهاى سنتى سنگاپور بر صادرات نفتى اين کشور لطمه زده ‌است. اين عوامل باعث گرديد تا صنعت پالايش سنگاپور با ظرفيتى کمتر از نصف ۲۵/۱ ميليون بشکه در روز فعاليت کند. به گفته وزير صنعت و تجارت سنگاپور سودنهايى صنعت پالايش در سال ۱۹۹۸ کمترين ميزان در ۱۰ سال گذشته بود. به‌گونه‌اى که پالايشگاه‌ها مجبور شدند چندين‌بار توليد خود را کاهش دهند. در سپتامبر ۱۹۹۸ شرکت Shell Eastern Petroleum بزرگترين پالايشگر نفت در سنگاپور توليد خود در پالايشگاه Bukom را از ۴۰۵ هزار بشکه در روز به ۲۱۲ هزار بشکه کاهش داد.


همچنين شرکت Mobil Oil Singapore نيز توليد خود را از ۱۰ درصد کاهش داد. بخش عمده محصولات نفتى سنگاپور بطور سنتى به هنگ‌کنگ، مالزي، کره‌جنوبي، تايلند و استراليا صادر مى‌شود. برخى از اين بازارهاى صادراتى با کاهش تقاضا مواجه شده و بسيارى خود در حال ايجاد پالايشگاه هستند که هر دو به بازار صادراتى محصولات نفتى سنگاپور لطمه زده ‌است. به گزارش هفته نامه اخبار نفت (Petroleum Intelligence Weekly) چين حدود ۴۴ ميليون بشکه نفت تصفيه شده دارد که بيش از ميزان نياز آن است. در نتيجه واردات نفت سوختى پالايش‌شده را ممنوع کرده است. مالزى هم در حال بررسى کاهش تقاضاى نفت تصفيه ‌شده است. اين کشور على‌رغم کاهش تقاضا در حال ساخت پالايشگاه يکصدهزار بشکه‌اى مالاکاى - ۲ مى‌باشد که اين اقدام به نوبه خود صادرات سنگاپور به مالزى را تحت‌تأثير قرار خواهد داد. گسترش صنايع تصفيه نفت در تايلند و کره‌جنوبى اين کشورها را تبديل به صادرکننده اين محصولات کرده و در نتيجه تقاضا براى محصولات نفتى سنگاپور را کاهش داده است.


در مقابل اين فشار گردانندگان پالايشگاه‌ها در سنگاپور درصدد يافتن راه‌هاى تجديد ساختار خود هستند. بطور مثال شرکت شِل کنترل عمليات تصفيه آسيا را در سنگاپور متمرکز مى‌کند. شرکت Caltex هم‌چنين طرحى دارد. ساير شرکت‌هاى سنگاپور نيز به اقداماتى نظير کاهش عمده توليد، بازسازى و کاهش هزينه دست مى‌زنند تا به سود کافى جهت تأمين هزينه‌هاى ادامه فعاليت خود دست پيدا کنند.


در مجموع پالايشگاه‌هاى سنگاپور در مقايسه با ساير کشورهاى منطقه در سطح جهانى رقابت‌پذير و صادرات - محور هستند و چنانچه برنامه‌هاى آزادسازى اقتصادى در کشورهاى آسيب‌ديده همسايه به اجرا درآيد. اين شرکت‌ها مى‌توانند در درازمدت سودآور باشند.

پتروشيمى

رشد سريع صنعت پتروشيمى سنگاپور محصول مستقيم زيرساخت قوى سنگاپور در پالايش نفت مى‌باشد. در سال ۱۹۹۵ صنعت پتروشيمى سنگاپور ۱۸ درصد يا ۳/۱۲ ميليارد دلار از مجموع ۳/۷۹ ميليارد دلار محصولات بخش توليد اين کشور را تشکيل مى‌داد.


در حال حاضر پروژه احياء و آبادسازى ۷ جزيره به مساحت ۱۲ مايل جهت ايجاد مجتمع پتروشيمى در جزيره جورونگ در دست اجرا مى‌باشد. اين پروژه فضاى لازم براى رشد صنايع پتروشيمى و شيميايى را فراهم خواهد ساخت. کار ساخت گذرگاهى که اين جزيره را به سرزمين اصلى وصل مى‌کند آغاز شده است.


يکى از پيشرفت‌هاى عمده اخير در صنعت پتروشيمى سنگاپور شروع به کار دومين مرحله توليد نفتا از سوى شرکت پتروشيمى سنگاپور و شرکاى آن و همچنين آغاز ساخت پالايشگاه ۲۰۰ ميليون دلارى گاز مصنوعى در جزيره جورونگ مى‌باشد. اين پالايشگاه قرار است در اواسط سال ۲۰۰۰ به بهره‌بردارى برسد. از گاز مصنوعى براى اهداف صنعتى و همچنين تغذيه مشتريان پتروشيمى و پالايشگاهى در جزيره جورونگ استفاده خواهدشد.