همزمان با گسترش روابط سياسى روابط اقتصادى و بازرگانى فيمابين نيز گسترش محسوسى يافته است.


مقامات دو کشور در مناسبت‌هاى مختلف علاقه‌مندى خود را براى گسترش مناسبات اقتصادى و بازرگانى و تبادل هيئت‌هاى گوناگون ابراز داشته‌اند. در سال ۱۳۶۴ با سر وزير کشاورزى ايران در رأس هيئتى به‌منظور شرکت در سمينار سالانه مؤسسه بين‌المللى تحقيقات برنج به فيليپين و ملاقات با وزير کشاورزى اين کشور، عملاً دور جديدى از همکارى‌ها آغاز گرديد.


فيليپين مايل به خريد نفت از ايران و صدور کالا و خدمات به ايران مى‌باشد. ايران نيز براى خريد برخى مواد خام و اوليه از فيليپين آمادگى دارد. همچنين امکاناتى براى گسترش مبادلات فرنگى و دانشگاهي، اعزام دانشجو به فيليپين و استفاده از نيروى کار، متخصصين و کارشناسان دو کشور وجود دارد.


در روابط تجارى دو جانبه، واردات فيليپين از کشورمان در سال ۱۹۹۹، رقم ۸۳۰/۵۸۰/۵۶۷ دلار با رشد مثبت ۱۸/۱۳ نسبت به سال ۱۹۹۸ بوده که نشان‌دهنده موازنه تجارى مثبت کشورمان به ميزان ۶۰۲/۱۱۹۸/۵۶۷ دلار مى‌باشد.


براساس آمار وزارت تجارت و صنعت فيليپين، ايران هفدهمين شريک تجارى اين کشور در سال ۲۰۰ ميلادى بوده است و از نظر صادرات به فيليپين در مقام دوازدهم و از نظر واردات از فيليپين، در رديف صد و بيست‌وپنجم و در منطقه خاورميانه پس از عربستان‌سعودى و امارات متحده عربى سومين شريک تجارى فيليپين است.


طبق آمار موجود، کل صادرات ايران به فيليپين در سال ۲۰۰۰ ميلادى ۰۱۹/۶۳۸/۷۹۵ دلار بوده است که نسبت به سال گذشته از رشدى معادل ۴۳/۱۹ درصدى برخوردار مى‌باشد.


از نظر واردات نيز ارزش کل صادرات فيليپين به ايران در اين سال ۷۸۴/۳۱۰ دلار بوده که نسبت به سال ماقبل آن ۷۰/۲۳ درصد کاهش نشان مى‌دهد.


از مجموع کل صادرات ايران به فيليپين ۸۷/۹۸ درصد آن را صادرات نفت خام تشکيل مى‌دهد.


فهرست صادرات غيرنفتى ايران به فيليپين به‌شرح ذيل مى‌باشد:

جدول ميزان صادرات غيرنفتى ايران به فيليپين در سال ۲۰۰۰

فهرست کالاها   مبلغ (دلار)
پروپان   ۷۸۹/۳۳۱
صفحات فلزي، مسى و روى   ۶۱۰/۴۶۲
کشمش و خشکبار   ۳۹۷/۸۷۳
دوده صنعتى   ۳۶/۸۵۶
استيل و لوازم ساختمانى   ۱۷/۲۲۲
قعات الکترونيکى   ۱۳/۵۰۰
فرآورده‌هاى نفتى   ۶/۸۹۸/۱۴۶
جمع کل صادرات غيرنفتى   ۹/۰۰۴/۷۷۲


مجموع صادرات فيليپين به ايران در سال ۲۰۰۰ ميلادي، ۷۸۴/۳۱۰ دلار بوده که نسبت به سال قبل ۷۰/۲۳ درصد کاهش نشان مى‌دهد. قطعات الکترونيکي، مبل و ساخته‌هاى چوبي، نارگيل، مواد اوليه تهيه غذاى حيوانات لوازم آرايشى و محافظ پوست از اقلام صادراتى اين کشور به ايران است.


طبق آمار ارائه‌شده در طول پنج ماهه اول سال ۲۰۰۲ ميلادى صادرات کشورمان به فيليپين بالغ بر ۴/۱۳۹ ميليون دلار بوده است که ۶/۱۲۶ ميليون دلار معادل ۰۵/۹۸% آن را نفت خام تشکيل مى‌دهد در همين مزان، ميزان واردات کشورمان از فيليپين ۷۱۶ هزار دلار اعلام شده است که شامل ميوه‌هاى تازه و موز به ميزان ۱۷۰ و لوازم خانگي، برقى و مواد اوليه مى‌باشد.


شاخص‌ترين کالاى وارداتى فيليپين از ايران شامل نفت‌خام فرآورده‌هاى پتروشيمي، گاز، کشمکش، تراکتور، مواد غذائي، ميوه تازه، مس، فرش، و... مى‌باشد.


عمده‌ترين کالاهاى صادراتى فيليپين به جمهورى اسلامى ايران را مواد آلى غيرصابوني، اسيدهاى چرب، پوشاک، انواع ميوه، لوازم خانگى و کاغذ چاپ عکس تشکيل مى‌دهند. البته با توجه به ظرفيت‌هاى موجود بين دو کشور امکان توسعه روابط تجارى در زمينه‌هاى نفت، فرآورده‌هاى نفتي، پتروشيمي، فولاد، دارو، شيلات، موادغذائي، خشکبار، فرش و سنگ و ... وجود دارد.

همکارى در امور انرژى

فروش نفت و مواد پتروشيمى از سوى کشورمان به فيليپين ۸/۹۹ درصد حجم مبادلات بين دو کشور را به خود اختصاص داد است و به‌نظر مى‌رسد مهم‌ترين زمينه همکارى تجارى و اقتصادى دو کشور در اين زميننه باشد.


در حال حاضر روزانه حدود ۱۰۰ هزار شبکه نفت ازجمهورى اسلامى ايران توسط شرکت شل خريدارى و پس از تصفيه در پالايشگاه‌هاى اين شرکت در فيليپين به بازار مصرف اين کشور عرضه مى‌گردد. اين ميزان به‌طور ساليانه در آمارهاى ارائه‌شده از سوى مراکز ذى‌صلاح دولت فيليپين در تراز روابط تجارى دو کشور به‌عنوان صادرات کشورمان محسوب و تراز تجارى را به نفع ايران مثبت نشان مى‌دهد. پيشنهادات مختلفى در خصوص افزايش همکارى‌هاى نفتى از جمله سرمايه‌گذارى کشورمان در توزيع فرآورده‌هاى نفتى در فيليپين، توليد کپسول گاز، ساخت پالايشگاه‌هاى نفتى با مشارکت طرفين، اعطاء نمايندگى فروش محصولات نفتى و پتروشيمى به شرکت‌هاى معتبر فيليپين و... مطرح و در حال پيگيرى است.

همکارى در امور شيلات

با توجه به فعاليت بخش شيلاتى دو کشور، همکارى طرفين در خصوص خريد خوراک ميگو و استفاده از کارشناسان فيليپينى در پرورش ميگو و ماهى مستقيم بين طرفين در حال انجام است.

همکارى در امور اکتشاف منابع انرژى زمين گرمائى (ژئوترمال)

فيليپين با بيش از بيست سال تجربه فعاليت‌هاى اکتشافى ژئوترمال، مقام دوم را در جهان دارا است. در همين خصوص در سال ۱۳۷۴ تفاهمنامه همکارى‌هاى ژئوترمال فيلمابين وزارت انرژى فيليپين و سازمان انرژى اتمى ايران امضاء گرديده است. اهداف کوتاه‌مدت اين برنامه شناسائى ظرفيت‌هاى موجود، وضعيت منابع و کيفيت سيستم ژئوترمال در مناطق خوي و مشکين‌ شهر بود و اهداف درازمدت آن بهره‌دارى از منابع انرژى گرمائى براى توليد برق با انرژى گرمائى مستقيم مى‌باشد.

همکارى در امور نمايشگاهى

در بهمن‌ماه ۱۳۷۵ نمايشگاه اختصاصى کالاهاى صادراتى ايران از سوى مرکز توسعه صادرات در مانيل برگزار گرديد و حدود ۱۵۰ تن کالا به فروش رسيد. همچنين در مهرماه ۱۳۷۶ دو گروه از تجار فيليپينى در نمايشگاه بين‌المللى تهران شرکت نمودند و به عرضه کالاهاى خود پرداختند. در بيست‌وپنجمين نمايشگاه بين‌المللى تهران نيز گروه ديگرى از تجار فيليپينى حضور داشتند.

جدول ميزان صادرات جمهورى اسلامى ايران به جمهورى فيليپين (به هزار دلار)

۱۹۹۴   ۱۹۹۵ ۱۹۹۶
۶۸/۶۳۶/۶۸۰   ۱۰۹/۴۴۵/۰۱۲ ۲۸۷/۲۳۴/۶۳۶
  ۱۹۹۷   ۱۹۹۸   ۱۹۹۹
  ۸۱۵/۸۱۰/۰۲۱   ۵۲۶/۰۰۰/۶۵۷   ۶۶۶/۱۸۵/۲۴۷

جدول ميزان صادرات فيليپين به جمهورى اسلامى ايران (به هزار دلار)

۱۹۹۴ ۱۹۹۵ ۱۹۹۶ ۱۹۹۷ ۱۹۹۸ ۱۹۹۹
۱/۰۱۴/۹۲۶ ۱/۷۲۱/۱۴۷ ۱/۴۶۰/۳۰۲ ۸۳۹/۹۶۶ ۲/۰۷۳/۸۸۶ ۳۸۱/۹۲۸

جدول ميزان صادرات غيرنفتى جمهورى اسلامى ايران به فيليپين (به هزار دلار)

۱۹۹۴ ۱۹۹۵ ۱۹۹۶ ۱۹۹۷ ۱۹۹۸ ۱۹۹۹
- - - - ۱۷/۰۲۶/۰۸۸ ۱۲/۷۴۷/۸۴۵

جدول تطبيقى ميزان مبادلات و تراز بازرگانى جمهورى اسلامى ايران با فيليپين (برحسب دلار)

سال ارزش واردات ارزش صادرات تراز بازرگانى
۱۳۷۷ ۲،۱۲۸،۰۸۸ ۱۶،۰۲۲،۱۰۸ ۱۳،۸۹۴،۰۲۰
۱۳۷۸ ۱،۷۷۱،۸۳۰ ۵،۱۲۵،۰۶۵ ۳،۳۵۳،۲۳۵
۱۳۷۹ ۵۶۵،۴۷۴ ۳،۴۴۸،۱۸۶ ۲،۸۸۲،۷۱۰