در سال ۱۳۷۰ نمايشگاه کالاهاى مصرفى جمهورى اسلامى ايران در آلماتى نطقهٔ آغازى بر شناسائى زمينه‌هاى همکارى‌هاى اقتصادى و تجارى بود. در همين راستا دو شرکت ايرانى در سال ۱۳۷۱ فعاليت خود را در آلماتى دنبال نمودند. اين دو شرکت در زمينه خريد برخى مواد اوليه از جمله سيمان و فروش کفش و پوشاک و همچنين انعقاد قرارداد ۲۵ ساله خريد پوست و روده قزاقستان و نيز امضاء قرارداد خريد ۵۰۰۰ تن گوشت از قزاقستان، فعاليت خود را آغاز نمودند. شرکت‌هاى ديگر بخش خصوصى و دولتى نيز به دنبال آنها به‌تدريج فعاليت اقتصادى خود را در اين کشور شروع نمودند. که اين روند روز‌به‌روز در حال گسترش است.


بخش دولتى در اين سال عمدتاً به شناخت امکانات قزاقستان پرداخت. منابع نفت، ذغال‌سنگ، سيمان، گندم و گوشت قزاقستان توجه بخش دولتى را جلب نمود و مذاکراتى به‌منظور يافتن راه‌هاى همکارى در اين زمينه آغاز گشت.


در ششمين اجلاس کميسيون مشترک همکارى‌هاى اقتصادي، علمى و فنى دو کشور که در ارديبهشت ماه ۱۳۸۰ در آلمانى برگزار گرديد، بخش‌هاى مختلف همکارى‌هاى اقتصادى مرور و ضمن بررسى مشکلات، راه‌کارهاى جديد توسعه مناسبات در قالب سند اجلاس به توافق رسيد.


با توجه به نزديکى قزاقستان به جمهورى اسلامى ايران در مقايسه با ساير کشورهاى صادرکننده گندم و فولاد، طى سال‌هاى گذشته تلاش شده است بخشى از نيازهاى کشورمان به کالاهاى فوق از اين کشور تأمين گردد. باتوجه به تراز تجارى منفى قابل توجه، تلاش جهت ايجاد تعادل در تراز بازرگانى و بهره‌بردارى از مبادلات تجارى به‌عنوان اهرم اقتصادى در در مجموع مناسبات در کشور، مورد توجه بوده و پيگيرى گرديده است.


اهم سياست‌هاى پيگيرى شده و اقدامات به‌عمل آمده در روابط اقتصادى بدين شرح بوده است:


- تلاش جهت توسعه و افزايش مبادلات تجارى از طريق برگزارى نمايشگاه‌هاى تجارى و انعقاد اسناد لازمه


- تلاش در جهت برقرارى تعادل موازنه تجارى ميان دو کشور


- تشويق سرمايه‌گذاران داخلى و هدايت سرمايه‌گذارى به کشور قزاقستان


- توسعه و افزايش حجم همکارى‌هاى انرژى و انتقال نفت


- حمايت از فعاليت‌هاى شرکت‌هاى ايرانى و صدور خدمات فنى و مهندسى


- تقويت و توسعه همکارى‌هاى استاني

ملاقات‌هاى ايران و قزاقستان

- سفر آقاى بايکنف معاون نخست‌وزير و وزير منابع سوخت و انرژى قزاقستان به تهران (اسفند ۱۳۷۰)


- سفر وزير حمل و نقل قزاقستان به تهران به‌منظور مطالعه راه‌ها و امکانات ترانزيت جمهورى اسلامى ايران (فروردين ۱۳۷۱).


- سفر جناب آقاى آقازاده وزير نفت وقت کشورمان به آلماتى و امضاء موافقت‌نامه همکارى‌هاى نفتى با طرف قزاقى (تابستان ۱۳۷۱).


- سفر آقاى سعيدى‌کيا وزير وقت راه جمهورى اسلامى ايران به آلماتى جهت شرکت در اجلاس وزراء حمل و نقل کشورهاى جادهٔ ابريشم (اجلاس مشترک راه‌آهن‌هاى آسياى ميانه) ارديبهشت ۷۱.


- سفر هيئت سازمان عمران کيش به آلماتى و مذاکراتى براى برقرارى پرواز چارتو بين قزاقستان و کيش.


- سفر هيئت هواپيمائى جمهورى اسلامى ايران به آلماتى جهت بررسى ايجاد خط هوائى بين دو کشور.


- سفر هيئت وزارت راه قزاقستان به تهران و امضاء موافقت‌نامه حمل و نقل دريائي.


- سفر هيئت‌هاى کارشناسى وزارت نفت در چهار نوبت براى همکارى‌هاى نفتى بين دو کشور به‌منظور نمونه‌بردارى از نفت، ارائه طرح پيشنهادى ايران براى ايجاد پالايشگاه در قزاقستان و احداث دفتر شرکت ملى نفت ايران در آلماتى.


- سفر جناب آقاى دکتر ولايتى وزير امور خارجه وقت و هيئت همراه که منجر به عقد دو تفاهم‌نامه در زمينه‌هاى سياسى و اقتصادى بين دو کشور گرديد.


- سفر آقاى مهندس مدد معاون وزير راه و مديرعامل سازمان بنادر و کشتيرانى به بندر آکتائو قزاقستان.


- سفر هيئت وزارت بازرگانى و سازمان غله کشور جهت بررسى و خريد گوشت و گندم از قزاقستان.


- سفر جناب آقاى وهاجى وزير بازرگانى وقت و هيئت همراه به‌منظور بررسى توسعه روابط تجارى و بازرگاني.


- سفر وزير کار قزاقستان به ايران و مذاکره با وزير محترم کار جمهورى اسلامى ايران در خصوص همکارى بين دو وزارتخانه.


- سفر معاون وزير راه قزاقستان به ايران و مذاکره با مقامات ايرانى در خصوص همکارى‌هاى حمل و نقل بين دو کشور.


- سفر آقاى ژارکنف وزير انرژى قزاقستان به ايران جهت شرکت در اجلاس درياى خزر.


- سفر معاون اول وزير انرژى قزاقستان به ايران و بازديد از پالايشگاه اصفهان.


- ديدار وزير وقت جهاد سازندگى از قزاقستان.


در اواخر شهريور ماه ۱۳۷۴ وزير جهاد سازندگى بنا به دعوت وزير کشاورزى قزاقستان به اين کشور سفر نمود. در اين سفر چند يادداشت تفاهم به امضاء رسيد که اهم آن بدين شرح است:


- تأسيس شرکت مشترک جهت فعاليت در زمينه‌هاى بازرگانى محصولات کشاورزى.


- اعلام آمادگى قزاقستان جهت صدور شاه ماهى منجمد، گوسفند و دام زنده، اسب‌هاى سوارکاري، پشم، واکسن و سرم بيمارى‌هاى دامي، گندم و جو دامي.


- اعلام آمادگى ايران جهت صدور لوله و اتصالات پلى‌اتيلين و تجهيزات آبيارى قطره‌اي، انواع واکسن، سرم‌هاى دامى و فرآورده‌هاى بيولوژيکي، مصنوعات چوبى و مبلمان، خدمات فنى و مهندسي، مواد غذائي، تجهيزات مرغدارى و دامداري، تخم‌مرغ جوجهٔ يک روزه، مرغ مادر و همچنين ساخت سيلو، پل، سد و کانال‌هاى آبياري.


- طرح بازسازى بندر آکتائو (ترميم موج شکن و آب‌بند) توسط شرکت بنا.


- تشکيل يک شرکت مشترک جهت تهيه گوشت صادراتى به جمهورى اسلامى ايران در شهر چيمکنت.


- ديدار وزير وقت مسکن و شهرسازى از قزاقستان.

در پى دومين ديدار رئيس‌جمهور قزاقستان از ايران و توافق سران دو کشور، وزير مسکن و شهرسازى در رأس هيئتى متشکل از معاونين وزارت مسکن و شهرسازي، معاون وزارت نفت و مديران شرکت‌هاى مهم ساختمانى از ۹ الى ۱۱ خرداد ۱۳۷۵ از قزاقستان ديدار نمودند. اهداف اين سفر عبارت بود از: بررسى طرح‌هاى تهيه شده جهت انتقال پايتخت به آق‌ملا، بازديد از شهر آق‌ملا، مشارکت در تهيه و اجراء طرح‌هاى شهرسازى و معمارى ساختمان‌هاى دولتى آق‌ملا، خريد کود فسفات و اجازه استخراج و بهره‌بردارى از يکى از معادن فسفات.


وزير مسکن و شهرسازى در طى سفر خود با نور سلطان نظربايف رئيس‌جمهور قزاقستان نيز ملاقات و مذاکره نمود و در پايان يادداشت تفاهمى در زمينه همکارى‌هاى مذکور به امضاء رسيد.


- ديدار وزير صنايع نفت و گاز قزاقستان از ايران.

همکارى‌هاى نفتى ميان دو کشور از مهمترين موارد همکارى‌هاى اقتصادى است. در اين راستا، وزير صنايع نفت و گاز قزاقستان در اسفند ۱۳۷۴ به تهران سفر نمود و مذاکرات مربوط به سوآپ نفت قزاقستان را با وزير نفت ايران دنبال کرد. اين مذاکرات مقدمات امضاء قرارداد نفتى ميان دو کشور بود که در ديدار رئيس‌جمهور قزاقستان از ايران در بهار ۱۳۷۵ امضاء شد. در پى امضاء اين قرارداد هيئت کارشناسى وزارت نفت و نيز وزير نفت ايران در خرداد ۷۵ به قزاقستان سفر نمود و زمينه اجراء عملى قرارداد را فراهم نمودند.


براساس اين قرارداد قزاقستان سالانه دو ميليون تن نفت خام در بنادر شمالى ايران ارسال و ايران نيز به همين ميزان نفت به بنادر جنوبى کشور به مشتريان قزاقستان تحويل مى‌دهد. مدت اين قرارداد ده سال و مقدار نفت مورد معامله تا ۶ ميليون تن در سال قابل افزايش است.


قزاقستا که براى اين قرارداد چند فروند نفت‌کش از روسيه اجاره نموده است. اولين محموله نفت خود را در اول ژانويه ۱۹۹۷ به‌صورت آزمايشى در بنادر شمالى ايران تخليه نمود٭.


٭ صدور نفت آزمايشى قزاقستان از راه ايران که از دى‌ماه ۱۳۷۵ شروع شد به دلايل فنى متوقف گرديد و کارشناسان تا تاريخ تحرير اين گزارش (ژوئن ۱۹۹۷) درصدد رفع اشکال فوق بوده‌اند.


براساس اعلام شرکت ملى نفت و گاز قزاقستان، در چارچوب اين قرارداد، اين کشور در اول ژوئن ۱۹۹۷، ۵/۶۷ هزار تن نفت در جزيره خارک به وسيله کشتى ?استرابيتا? تحويل گرفت. نورسلطان نظربايف، رئيس‌جمهور اين کشور قبل از اين در مصاحبه‌اي، قرارداد فوق را ?رويداد تاريخى در اقتصاد قزاقستان? خواند. رئيس شرکت ملى نفت و گاز قزاقستان همچنين اعلام نمود که اين کشور در سال ۱۹۹۷ يک ميليون تن نفت از راه ايران صادر خواهد کرد.