در ميان کشورهاى مستقل مشترک‌المنافع، روابط با روسيه براى قزاقستان از اهميت ويژه و حساسى برخوردار است. وابستگى زياد قزاقستان به روسيه از جنبه‌هاى مختلف خصوصاً اقتصادى غيرقابل انکار است. روسيه اصلى‌ترين شريک تجارى قزاقستان در ميان کشورهاى مستقل مشترک‌المنافع است. حجم مبادلات دو کشور در سال ۱۹۹۵ بالغ بر ۵۳۱۲ ميليون دلار بوده است که نسبت به سال ۱۹۹۴، ۶/۲۶% رشد داشته است. در سال ۱۹۹۵ صادرات روسيه به قزاقستان ۶/۱۷ درصد و واردات آن ۶/۳۶ درصد رشد داشته است.


زمينه گسترش هر چه بيشتر مبادلات دو کشور نيز با توجه به اتحاديه گمرکى چهار کشور قزاقستان، روسيه، قرقيزستان و ترکمنستان بيش از پيش فراهم شده است. مبادلات تجارى عمدتاً شامل صنايع معدني، فولاد، سوخت، انرژى و کالاهاى روسى است. روسيه که هنوز به‌عنوان اولين شريک تجارى قزاقستان محسوب مى‌شود، نيمى از کل حجم واردات و صادرات قزاقستان را به خود اختصاص مى‌دهد. روسيه از قزاقستان گندم، آهن‌آلات، فلزات رنگي، مس، روي، سرب و مواد معدنى وارد و در عوض به اين کشور برق، تجهيزات ماشين‌سازي، چوب و تخته، مواد غذائى و فرآورده‌هاى مصنوعى صادر مى‌نمايد. در گذشته مبادلات بين دو کشور به‌صورت تهاترى صورت مى‌گرفت. ولى از سال ۱۹۹۵ سيستم تهاترى مبادلات منع و مقرر گرديد که روابط تجارى و اقتصادى قزاقستان با ساير کشورها نقدى انجام گيرد. پس از اکتبر سال ۱۹۹۶ نيز کليه پرداخت‌ها بين دو کشور با دلار صورت مى‌گيرد.


در آوريل ۱۹۹۶ بورس يلتسين يک ديدار رسمى از آلمانى داشت. در اين ديدار که اهميت زيادى براى دو کشور در برداشت اسناد ذيل به امضاء رسيد:


۱. بيانيه مشترک‌ قزاقستان، روسيه


۲. اعلاميه مشترک رؤساى جمهور دو کشور در مورد همکارى جهت بهره‌بردارى از درياى خزر


۳. وضعيت کميسيون بين‌الدولى قزاقستان - روسيه در مورد مجتمع بايکنور


۴. موافقتنامه در خصوص ضمانت تأمين حقوق بازنشستگان ساکن شهر بايکتو و قزاقستان


۵. موافقتنامه بين دو دولت در مورد تأسيس مؤسسه مشترک توليد موتورهاى ديزلى


۶. موافقتنامه در مورد اخذ تدابير لازم جهت تأسيس گروه‌هاى صنعتى فرامليتى


۷. پروتکل بيست و دومين شوراى مديران کنسرسيوم خط لوله نفت درياى خزر


بند اول تا سوم توسط رؤساى جمهور دو کشور امضاء گرديد. بندهاى چهارم تا ششم توسط معاونين اول نخست‌وزيران در کشور امضاء شد. بند هفتم نيز توسط وزير صنايع نفت و گاز قزاقستان و وزير انرژى روسيه و وزير صنعت و تجارت عمان امضاء شد. نمايندگان کمپانى‌هاى ?موناى گاز?، ?رزاويل?، ?ترانس اوريل?، ?لوک اويل?، ?موبيل?، ?شورون?، ?بريتيش گاز?، ?اجيب? و ?اريکس? قبلاً اين پروتکل را امضاء کرده بودند.


در اکتبر ۱۹۹۶ نيز در آلمانى بين نخست‌وزيران دو کشور مذاکراتى در خصوص همکارى‌هاى دوجانبه در زمينه‌هاى اقتصادي، تجارى و فرهنگى صورت پذيرفت. با توجه به مشترکات فرهنگى و زبانى ميان دو کشور، توافقاتى نيز در زمينه بخش برنامه‌هاى راديو و تلويزيون روسيه و قزاقستان در قلمرو يکديگر و سرمايه‌گذارى مشترک در اين رابطه انجام گرفت. در زمينه نظامى و امنيتى نيز با توجه به توافقات به‌عمل آمده بين روسيه و قزاقستان مبنى بر ارتش مشترک، فرماندهى مشترک نيروهاى مرزى و واگذارى ۴ پايگاه نظامى در قزاقستان به روسيه و کنترل آن توسط اين کشور و برچيدن کنترل‌هاى مرزى بين دو کشور نشان‌دهنده تحکيم نفوذ روسيه در قزاقستان است. به گفته مقامات قزاقي، قزاقستان با ايجاد روابط هر چه نزديک‌تر با روسيه مى‌تواند امنيت خود را تأمين نمايد و از فروپاشى کشور جلوگيرى نمايد. به گفته نورگاليف معاون وزير خارجه قزاقستان، اين کشور براى اينکه قادر باشد به تنهائى از مرزهاى خود دفاع نمايد به زمانى طولانى نياز دارد و لذا کمک روسيه در اين زمينه ضرورى است.


همچنين در ديدارى که بين وزير دفاع قزاقستان و وزير دفاع روسيه در فوريه ۱۹۹۷ در مسکو انجام گرفت، آموزش و تربيت افسران جوان قزاق در آموزشگاه‌هاى روسيه از جمله موارد توافق بين طرفين بود. قزاقستان طى سال‌هاى گذشته در قبال تحويل سلاح‌هاى استراتژيک، ۵۰ فروند هواپيماى جنگى از روسيه دريافت داشته است که در اين ديدار تحويل ۳۰ فروند هواپيماى ديگر در قبال سلاح‌هاى استراتژيک باقى مانده، مورد بحث قرار گرفت.