فنلاند از کشورهاى توسعه يافته صنعتى و داراى اقتصاد بازار مى‌باشد. در عين حال برخى از صنايع خيلى بزرگ آن دولتى است و استفاده از سيستم مختلط اقتصادى سبب شده است تا هدايت اقتصاد توسط دولت تا حدى قوى باشد که معمولاً ويژگى دولت‌هاى سوسيال دموکراسى شمال اروپا است.


فقر در فنلاند ريشه‌کن شده، اگرچه طبقات پردرآمد و کم‌درآمد و به عبارت ديگر غنى و فقير وجود دارد. اما اين به معنى فقر مطلق نيست. سيستم تأمين اجتماعي، ماليات دهندگان را در مواقع بيکارى تحت بيمه و پوشش خود قرار مى‌دهد و تا يافتن شغل، آنان را حمايت مى‌نمايد.


درآمد سرانه در فنلاند بيش از ۲۰۰۰۰ دلار مى‌باشد که رقم خيلى بالائى است. اين رقم گوياى سطح زندگى مادى و عالى فنلاندى‌ها مى‌باشد. با اين حال به علت گرانى کالا و خدمات در فنلاند خانواده‌هاى طبقات متوسط و کارمندان بايد دو حقوق داشته باشند يعنى مرد و زن هر دو حقوق‌بگير باشند.


فنلاند با جمعيت اندک خود که اکثراً داراى سن بالا مى‌باشند يک کشور پير محسوب مى‌شود. ميانگين اميّد زندگى در فنلاند ۷۶ سال مى‌باشد. سيستم بيمه درمانى نيز ازدياد سن و توسعه و پيشرفت امور بهداشتي، درمانى و پزشکى کمک شايانى نموده است. به طورى که درمان با کمک بيمه و تأمين اجتماعى و معافيّت مالياتي، براى اتباع فنلاند مجانى است.


سيستم تنظيم خانواده و بهداشت و سلامت کودکان که از ماه اول انعقاد نطفه، کودک را تحت کنترل و مراقبت خود دارند فوق‌العاده پيشرفته و همه‌گير و مجانى است. با اين حال، با توجه به شرائط اجتماعى و فرهنگى مردم به دنبال افزايش اولاد نمى‌روند. در ۱۹۹۰ تنها ۱۷۰۰۰ نفر بر جمعيّت فنلاند افزوده شد.


فنلاندى‌ها خود معتقد هستند اخيراً از درخت پائين آمده‌اند يعنى از زندگى مدنى و جوانى برخوردار هستند با اين حال از لحاظ مادى پيشرفت عظيمى داشته‌اند.


فنلاند همچنين اولين کشورى در جهان بود که هشت ساعت کار را اعلام نمود و نيز اوليّن کشورى بود که در سال ۱۹۰۶ به زنان حقوق سياسى مساوى با مردان اعطاء نمود.


سيستم ماليّات فنلاند خيلى سخت و شديد مى‌باشد. تقريباً ۳۰% از بودجه دولت از طريق اخذ ماليات‌هاى مستقيم و غيرمستقيم تأمين مى‌گردد. ماليّات، نيز صرف هزينه‌هاى عمومى و رفاهى مى‌شود. فنلاند از زمستان‌هاى بسيار سخت برخوردار است. اما به علت داشتن تکنولوژى پيشرفته هرگز با مشکلات ارتباطاتى و مواصلاتى روبرو نمى‌گردد. کليّه جادّه‌ها در فصل بهار و تابستان بازسازى و مرمّت مى‌گردند و در شرايط يخبندان سخت زمستان، تردّد کشتى‌ها در ميان قطرهاى عظيم يخ درياها که دائماً توسط يخ‌شکن‌هاى ساخت فنلاند خرد و شکسته مى‌شود، قطع نمى‌گردد.


ميزان مصرف در فنلاند بسيار بالا است و اين ناشى از درآمد خوب و بالاى مردم است. از طرف ديگر فنلاند گران‌ترين کشور جهان مى‌باشد. جهت تشويق توليدات داخلي، محصولات فنلاندى نسبت به محصولات وارداتى گران‌تر مى‌باشد.


با اينکه در فنلاند بجز يک نوع سيب کوچک، هيچ‌گونه‌ ميوه درختى توليد نمى‌گردد اما در عين حال اکثر ميوه‌هاى دنيا در آن يافت مى‌شود. افراد ۲۵ سال به بالا ذکر مى‌نمايند که بسيارى از ميوه‌هاى فعلى را در زمان کودکى و نوجوانى در کشور خود نديده‌اند حتى ميوهٔ موز. در عين حال مردمى سخت‌کوش و کارآمد مى‌باشند و هر اشتغالى را در بُعد درآمد آن مى‌سنجند و نه در بُعد نوع کار. يعنى يک متخصص در زمانى که مواجه با عدم اشتغال مى‌شود به انجام کار رفتگرى نيز مبادرت مى‌ورزد.


طبيعت فنلاند در تابستان‌ها بسيار زيبا است. فنلاند با داشتن ده‌ها هزار جزيره و درياچه و داشتن سواحل طولانى در خليج بوتنى و درياى بالتيک، جنگل‌هاى انبوه و طبيعت سرسبز در فصل تاستان، هزاران توريست خارجى را جذب مى‌نمايد. فصل تابستان تقريباً فصل کم‌کاري، تفريح و تعطيلات مى‌باشد. به عکس، در زمستان تاريک و سرد و يخبندان، فصل تحرک و پُرکارى است. ورزش اسکي، هاکى روى يخ و پرش اسکى مهم‌ترين فعاليت ورزشى فصل زمستان است. ورزش دو ورزش تمامى فصل‌ها بوده و سنّت دويدن در فنلاند همه‌گير مى‌باشد. دوچرخه‌سوارى نيز در تابستان بسيار به چشم مى‌خورد و مردان و زنان مسّن حتى ۸۰ ساله نيز به دوچرخه‌سوارى مشغول مى‌شوند.


سونا يک سنّت همگانى است. در هر منزل ويلائى و در هر مجتمع مسکونى و در هر پلاژ تابستانى و تفريحى يک اتاق سونا در کنار حمام وجود دارد. سونا در فنلاند در ايام قديم يک محل مقدّس، مذهبى و محل عبادت بوده و زنان نيز در آن زايمان مى‌نمودند. بعدها با تحوّلات تاريخي، اجتماعى و فرهنگى در فنلاند سونا تبديل به يک حمام داغ با دماى تا ۹۰ درجه گرديد.