فعاليت‌هاى فرهنگى

تاکنون دو کشور برپايه برنامه مبادلات فرهنگي، فعاليت‌هاى مختلفى را در بخش‌هاى علمي، آموزشي، هنرى و ورزشى صورت داده‌اند. همه ساله تعدادى از دانشجويان ايرانى براى گذراندن دوران تحصيلات تکميلى به اين کشور اعزام و عمدتاً در رشته‌هاى فنى تحصيلات خود را ادامه مى‌دهند. همچنين دانشجويان چکى نيز عمدتاً جهت طى دوره‌هاى کوتاه مدت و بلند مدت زبان و ادبيات فارسى به ايران اعزام مى‌شوند. به‌علاوه ايران در بسيارى از جشنواره‌هاى مختلف اين کشور شرکت مى‌نمايد که فستيوال فيلم کارلووى واري، نمايشگاه‌هاى کتاب، نمايشگاه بين‌المللى نقاشى کودکان لديتسه و مسابقات ورزشى از جمله آنان است.


پس از انقلاب اسلامى يک تيم ورزشى جهت شرکت در مسابقات بين‌المللى بدمينتون به دعوت چکسلواکى در سال ۱۳۶۲ به اين کشور عزيمت نمود. همچنين چکسلواکى سابق و جمهورى چک نيز در جشنواره فيلم فجر و بعضى رشته‌هاى ورزشى بزرگداشت دهه فجر شرکت مى‌نمايند.


در بهمن ماه سال ۱۳۶۷ (فوريه سال ۱۹۸۹) سفارت جمهوى اسلامى ايران در پراگ به‌منظور آشنا نمودن مردم چک با فرهنگ و هنر ايران اقدام به برگزارى نمايشگاهى از آثار هنرى و صنايع دستى و فرش ايران در يکى از گالرى‌هاى مرکز شهر پراگ نمود که به مدت ۲ هفته نيز ادامه داشت و با استقبال مردم واجه شد.


به علاوه در اسفند ماه ۱۳۶۹ نمايشگاهى از آثار نقاشى يکى از هنرمندان نقاشى ايرانى در شهر پراگ و با همکارى وزارت فرهنگ چکسلواکى سابق برگزار گرديد.


يکى از مهم‌ترين و کم سابقه‌ترين اقدام مشترک فرهنگى ايران و جمهورى چک، برگزارى هفته فرهنگى ايران و جمهورى چک، برگزارى هفته فرهنگى جمهورى اسلامى ايران در پراگ بود که در آبان ماه سال ۱۳۷۴ با همکارى وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، سفارت جمهورى اسلامى ايران و شرکت اشکود پلزن چک برگزار شد. در اين نمايشگاه که هنرمندان ايرانى در رشته‌هاى مختلف هنرى از جمله قلمزني، قالى‌بافي، موسيقي، سنتى و... به اجراء برنامه مى‌پرداختند تعداد قابل ملاحظه‌اى از مردم جمهورى چک از آن بازديد نمودند که تأثير بسيار مثبتى در شناساندن فرهنگ ايرانى داشت.

حضور ايرانيان

به‌دليل حاکميت کمونيستى در چکسلواکى سابق و سياست‌هاى اين کشور، تعداد ايرانيان ساکن در اين کشور چندان قابل توجه نبوده است. تنها تعدادى از دانشجويان قبل از انقلاب به اين کشور اعزام که پس فارغ‌التحصيل شدن و ازدواج در اين کشور ساکن بودند. تعداد اين افراد در هر دو جمهورى چک و اسلواک بسيار اندک مى‌باشد.


پس از سقوط کمونيست‌ها و تغيير سياست کشور در جذب مهاجرين و خارجيان، تعدادى از ايرانيان در قالب تجار و بازرگانان به اين کشور رفته و به کارهاى تجارى مشغول شدند. به‌علاوه به‌دليل توانمندى‌هاى علمى و آموزشى اين کشور تعدادى از ايرانيان نيز جهت ادامه تحصيل در رشته‌هاى مختلف و از جمله رشته‌هاى پزشکى به اين کشور مسافرت نموده و هم اکنون تعداد ۶۰ دانشجوى ايرانى در رشته‌هاى مختلف جمهورى چک به تحصيل مسافرت دارند.


اسامى سفرا و نمايندگان سياسى ايران در چکسلواکى سابق:


- در سال ۱۳۰۴ رابط سياسى ايران و جمهورى چکسلواکى برقرار شد و سفراءِ ايران در ايتاليا نزد دولت چکسلواکى اکرديته شدند. ضمناً دولت ايران در پراگ يک کنسولگرى داير نمود. در فروردين ماه ۱۳۱۸ به علت الحاق چکسلواکى سابق به آلمان روابط بين دو کشور قطع گرديد.


- پس از پايان جنگ جهانى دوم سفارت ايران در پراگ در اول آذر ۱۳۲۵ توسط تقى نبوى معززالدوله افتتاح گرديد و مشاراليه تا شهريور ۱۳۲۹ وزير مختار بود.


- حسين زنجانى از ارديبهشت ۱۳۳۰ تا ۱۳۳۴


- محمود بهادرى از بهمن ۱۳۳۴ تا مهر ۱۳۳۵


- جواد قديمى از آذر ۱۳۳۵ تا بهمن ۱۳۳۷


- احمد اقبال از خرداد ۱۳۳۸ تا ارديبهشت ۱۳۳۹


- محمد گودرزى از مهر ۱۳۳۹ تا تير ۱۳۴۰


- جمشيد قريب از شهريور ۱۳۴۰ تا ۲۱ مرداد ۱۳۴۱ وزير مختار


و از اين تاريخ که سفارت به سفارت کبرى ارتقاء يافت تا ارديبهشت ۱۳۴۲ سفير


- مسعود فروغى از شهريور ۱۳۴۲ تا شهريور ۱۳۴۴


- عبدالاحد دارا از ارديبهشت ۱۳۴۵ تا ارديبهشت ۱۳۴۸


- هوشنگ صفى‌نيا از ارديبهشت ۱۳۴۸ تا مهر ۱۳۵۲


- امير محمد اسفنديارى از مهر ۱۳۵۲ تا اسفند ۱۳۵۶


- ناصرالدين ميرفخرائى از اسفند ۱۳۵۶ تا ارديبهشت ۱۳۵۸


- مجتبى معتمد وزيرى از خرداد ۱۳۵۸ تا فروردين ۱۳۵۹


- غلام‌رضا صراف يزدى (کاردار موقت) از ارديبهشت ۱۳۵۹ تا مرداد ۱۳۵۹


- محمد هادى گنجى (مسئول موقت) از مرداد ماه ۱۳۵۹ تا فروردين ۱۳۶۲


- محمدعلى سرمدى‌راد از ارديبهشت ۱۳۶۲ تا مهر ۱۳۶۶


- حميدرضا حسينى از مهر ماه ۱۳۶۶ تا آخر اسفندماه ۱۳۶۹ (سياستگزاران و رجال سياسى در روابط خارجى ايران، دفتر مطالعات سياسى و بين‌المللي، تهران ۱۳۶۹).


- رسول موحديان عطار از ارديبهشت ۱۳۷۰ تا مهر ماه ۱۳۷۵


- سيد جعفر هاشمى از آذر ۱۳۷۵