موقعيت جغرافيائى کرواسى آن را در زمرهٔ کشورهاى اروپاى مرکزى و مديترانه‌اى قرار داده که امتداد آن از دامنه‌هاى آلپ در شمال غرب - بالاى ديناريک آلپ تا دشت پانونين (Pannonian) - تا درياى آدرياتيک در قسمت جنوب شرقى کشيده شده است. برخوردارى از چنين چشم‌انداز متنوع موجب اشتهار آن از لحاظ توريستى گشته و به خاطر زيبائى طبيعت آن و دارابودن غنى‌ترين سواحل دندانه‌دار اروپائى (با ۱،۱۸۵ جزاير کوچک و بزرگ که ۶۶ مورد آن مسکونى‌ هستند) به‌عنوان يک کشور توريستى به خوبى شناخته شده است. همچنين اين کشور يکى از آفتابى‌ترين کشورهاى اروپائى است. بخش خشکى کرواسى شامل زمين‌هاى جلگه‌اي، جنگل‌ها، درياچه‌ها، چشمه‌هاى آب‌گرم، ملک‌هاى اربابى و دژهاى مستحکم قرون وسطى مى‌شود که بخش مهمى از ميراث فرهنگى و تاريخى کرواسى به حساب آمده و از عوامل جلب توريسم به‌شمار مى‌رود.



علاوه بر آن کرواسى داراى يک گنجينه نفيس طبيعى با هفت پارک ملى است. سه مکان جغرافيائى يعنى شهر دوبرونيک، کاخ ديوکلتاين در اسپليت و پارک ملى درياچه‌هاى پليتويتسا به خاطر زيبائى فوق‌العاده شهرت جهانى داشته و به‌وسيله يونسکو حمايت مى‌شود. کرواسى به‌دليل برخوردارى از امکانات توريستى نسبتاً مطلوب، جايگاه ويژه‌اى در بين کشورهاى توريست‌پذير اروپاى مرکزى دارد و بايد اضافه کرد که سنت توريستى بودن اين کشور به ۱۵۰ سال قبل باز مى‌گردد. تا قبل از شعله‌ور شدن جنگ در کرواسي، صنعت توريسم يکى از مهم‌ترين منابع درآمد اين جمهورى به‌شمار مى‌رفت، به نحوى که فقط در سال ۱۹۹۰، سهم اين کشور از درآمد توريسم به ۴ ميليارد دلار بالغ گرديد.


به‌هر حال بايد به واقعيت اشاره نمود که کرواسى در سال‌هاى قبل از جنگ در پيشرفت خود سالانه در حدود ۵-۴ ميليارد دلار از طريق توريسم کسب مى‌کرده است که در حدود ۶۵ تا ۷۰ درصد آن مربوط به توريست‌هاى خارجى بود. فعاليت‌هاى اقتصادى که بستگى به توريسم داشته‌اند ۱۰ تا ۱۲ درصد توليد ملى و ارزش صادرات از طريق توريسم ۸۰ درصد ارزش صادرات کالا را تشکيل مى‌داده است. از طرف ديگر صنعت توريسم تا به حال به‌طور مستقيم و غير مستقيم حدود ۱۸۰ هزار شاغل را به‌کار گماشته است.


اما بروز جنگ و ناامنى تأثير بسيار نامطلوبى بر صنعت توريسم در اين جمهورى نهاد و آن را شديداً دستخوش رکود نمود. جنگ در بوسنى و هرزگوين ودرگيرى صرب‌هاى کراينا با دولت کرواسى از عوامل بازدارنده پيشرفت اين صنعت در کرواسى به‌شمار مى‌رود و همچنين اسکان پناهندگان و آوارگان جنگى در بسيار از هتل‌ها، متل‌ها و کمپ‌هاى توريستى در نواحى ساحلى موجب گرديد تا مراکز توريستى از لحاظ کيفى تنزل نمايد. همين امر بالطبع تأثير سوئى بر اقتصاد کرواسى و درآمد بخش‌هاى اقتصادى وابسته به توريسم گذاشت. به‌عنوان نمونه درآمد توريسم در سال ۹۴ بالغ بر ۳/۱ ميليارد دلار برآورد شده اگرچه نسبت به سال ۹۳، ۷۰% افزايش نشان مى‌دهد. اما اين مقدار تنها ۴۰% درآمد حاصله از اين صنعت قبل از فروپاشى يوگسلاوى است. در طى سال ۹۳ تا ۹۴، ۲،۲۹۲،۷۵۸ ميليون نفر توريست از کشورهاى آلمان، اتريش، اسلووني، ايتاليا، مجارستان و جمهورى چک از کرواسى ديدن نمودند. همچنين در سال ۹۴ بيست ميليون اقامت يک‌روزه در کرواسى به ثبت رسيده است که اين رقم بيانگر تصميم دولت کرواسى در بازسازى اين صنعت بوده است. ۷۰% توريست‌هاى سال‌هاى ۹۴ و ۹۵ جذب مناطق ساحلى آدرياتيک حدّفاصل کالوباگا تا مرز اسلوونى و ۳۰% باقى مانده جذب مناطقى از کالوباگا تا دوبرونيک شده‌اند.


اين کشور از امکانات پذيرائى بالقوه و بالفعل نسبتاً مطلوبى برخوردار است. طى تابستان ميهمانان بيشمارى در هتل‌ها يا سويت‌ها، مجموعه‌هاى توريستي، کمپ‌هاى موتورى اسکان مى‌بابند. تسهيلات اقامت در کرواسى شامل ۵۳۲،۵۷۴ تختخواب است. غير از اين تسهيلات اطاق اجاره‌اى براى ۱۳۴،۱۶۵ توريست در ۴۴۶ هتل ارائه مى‌شود و ۶۱،۵۳۴ نفر هم مى‌توانند در ۷۳ مجموعه توريستى اسکان داده شوند. همچنين ۱۴۷ کمپ موتورى نيز وجود دارد. قبل از جنگ، کرواسى مى‌توانست حدوداً به سيصدهزار نفر در منازل شخصى اسکان دهد. در همان زمان هر ساله در حدود ۵ ميليون نفر از کرواسى ديدار مى‌کردند که اين امر موجب شد کرواسى مردم‌پسندترين کشور توريستى در مديترانه باشد. در سال ۱۹۹۰ (يک سال قبل از جنگ) کرواسى از ۸،۴۳۶،۰۰۰ مهمان پذيرائى نمود.


يکى از مسائل بسيار مهم در توسعه صنعت توريسم، موافقت سيستم بانکى جهت اعطاء وام به اين بخش صنعتى است و همچنين نقش خط هوائى کرواسى (Croatia Air Lin) در جذب توريست بسيار بااهميت است ليکن با توجه به ظرفيت اين شرکت هوائى و بالا بودن ميزان بهاء بليط نسبت به شرکت‌هاى مشابه خارجى عملاً صنعت توريسم، با مشکل روبه‌رو شده است.